Στα 328,3 δις ευρώ ανέβηκε το χρέος τον Ιούνιο!

0
29

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!                                                                          

Ασήκωτο το βάρος του ελληνικού χρέους, που σκαρφάλωσε στα 328,3 δις ευρώ τον Ιούνιο! Το χρέος μειώνεται με κάθε δόση που πληρώνουμε προς τους δανειστές και αυξάνεται με κάθε δόση του δανείου, που εκταμιεύει το ελληνικό δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, από τα 321 δις ευρώ στην αρχή του 2016, ανέβηκε πάλι, μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ που πήραμε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Με αυτούς τους ρυθμούς, εκτιμάται πως θα χρειαστούν συνολικά, πάνω από τέσσερεις γενιές, για μειωθεί κάτω από το όριο βιωσιμότητας, εκτός και αν εκτοξευθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας!   

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ, το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουλίου του 2016, πήρε και πάλι τον ανήφορο, φτάνοντας τα  328,3 δις Ευρώ. Οι αριθμοί δείχνουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βελτιώθηκαν, στα 3,1 δις ευρώ από 2,1 δις στα τέλη Μαρτίου και πως  ο ειδικός λογαριασμός εξυπηρέτησης χρέους από τα 63 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στα 5 δις ευρώ.

Σε άνοδο βρίσκονται και τα Repos, που έφτασαν τα 12 δις ευρώ, με μία αύξηση περίπου 1 δις ευρώ, από το πρώτο τρίμηνο.  Τα Repos/Reverse Repos είναι συμφωνίες επαναγοράς, δηλαδή, βραχυπρόθεσμα δάνεια, διάρκειας μεταξύ μίας μέρας – που λέγονται overnight – και μέχρι ενός μήνα μεταξύ ενός δανειστή και ενός οφειλέτη να πουλήσουν και μετά να επαναγοράσουν κάποιο χρεόγραφο μικρού κινδύνου, συνήθως έντοκα γραμμάτια Δημοσίου.

Σύμφωνα μα το δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, (ΟΔΔΗΧ), η μέση διάρκεια του νέου δανεισμού είναι 10,8 έτη και ότι η μέση διάρκεια στο σύνολο του χρέους έχει φτάσει πλέον τα 16,67 χρόνια. Από όλη αυτή την διαδικασία, φαίνεται πως για τα δάνεια που έχε εγγυηθεί το Δημόσιο φτάνουν τα 13,8 δις ευρώ, μία σημαντική μείωση κατά 1,3 δις ευρώ, από τα 15,1 δισ. Ευρώ,  που είχαν εγγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στα 328,3 δις ευρώ ανέβηκε το χρέος τον Ιούνιο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here