Ρομπότ με «χέρι» σαν…βελούδο, αλλάζει λάμπες!

0
53

Ρομποτικό χέρι με απαλά «δάχτυλα», το οποίο είναι ικανό να πιάσει και να χειριστεί ευαίσθητα αντικείμενα όπως μια λάμπα, αλλά και άλλα όπως ένα κατσαβίδι, κατασκεύασαν μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Το ρομπότ είναι μοναδικό στο είδος του καθώς συνδυάζει τρεις δυνατότητες: να περιστρέφει τα αντικείμενα, να τα «αισθάνεται» και να δημιουργεί τρισδιάστατά μοντέλα τους. Αυτό του επιτρέπει να λειτουργεί σε χαμηλό φωτισμό και γενικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρομποτικό μηχανικό Μάικλ Τόλεϊ, παρουσίασαν το ρομπότ στη «Διεθνή Διάσκεψη Έξυπνων Ρομπότ και Συστημάτων» στο Βανκούβερ του Καναδά.

Το ρομπότ έχει τρία μαλακά και εύκαμπτα «δάχτυλα», καθένα από τα οποία είναι καλυμμένο με «έξυπνο δέρμα» από σιλικόνη, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες από νανοσωλήνες άνθρακα.

Τα δεδομένα που συλλέγουν οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες κατά την επαφή με ένα αντικείμενο, στέλνονται σε ένα υπολογιστή, όπου δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του αντικειμένου. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με τις τομογραφίες, στις οποίες διαδοχικές εικόνες δύο διαστάσεων δημιουργούν μια τρισδιάστατη εικόνα.

Στο άμεσο μέλλον, το ρομπότ θα έχει και άλλες ικανότητες  με δυνατότητες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, για να είναι σε θέση να  «καταλαβαίνει» ακριβώς τι είδους αντικείμενα πιάνει.

Ρομπότ με «χέρι» σαν…βελούδο, αλλάζει λάμπες!