Οι αριθμοί της τρομοκρατίας για τα τελευταία 5 χρόνια

0
87

τρομοκράτες

Ο αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων που καταλήγουν σε θανάτους στη δυτική Ευρώπη έχει αυξήθηκε το 2016, παρά τη συνολική πτώση στον αριθμό των συμβάντων, σύμφωνα με τα δεδομένα που εξέδωσε η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την Τρομοκρατία.

 Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξαν 30 επιθέσεις που κατέληξαν σε θάνατο στη δυτική Ευρώπη το 2016 και 23 το 2015. Η αύξηση μετά το 2015 είναι τεράστια αν σκεφτούμε πως τα αντίστοιχα νούμερα για το 2013 ήταν 5 και για το 2014 μόλις 2. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα δείχνουν να είναι όλο και πιο θανατηφόρα, καθώς έχασαν τη ζωή τους 26,5 άτομα κατά μέσο όρο το 2015 και το 2016, ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια ο αριθμός ήταν 1.

 Το πιο θανατηφόρο συμβάν που έγινε στη δυτική Ευρώπη ήταν οι συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 που κατέληξε στο θάνατο 130 ανθρώπων, για την οποία είχε αναλάβει ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

 Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι υπεύθυνο για τις 7 από τις 10 πιο θανατηφόρες επιθέσεις από το 2012 έως σήμερα, ενώ η οργάνωση δείχνει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο μαχαίρια και οχήματα για τις επιθέσεις απ’ ό,τι πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά.

 Ο διευθυντής διεθνούς ασφάλειας στο ίδρυμα Ασίας-Ειρηνικού, Δρ. Σατζάν Γκόχελ, τονίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ διαφορετικό από την αλ Κάιντα, σε επίπεδο απειλής. Η αλ Κάιντα προτιμά χτυπήματα τα οποία θα προκαλέσουν μαζική απώλεια ζωής, όπως χτυπήματα σε αεροπλάνα, ενώ το Ισλαμικό Κράτος θέλει να είναι πιο συχνό στα χτυπήματά του κάνοντάς τα πιο απλοϊκά και αποδοτικά.

Οι αριθμοί της τρομοκρατίας για τα τελευταία 5 χρόνια