Να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο ζητά από το Κογκρέσο ο Ντουτέρτε

0
67

Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο της χώρας να παρατείνει την ισχύ του στρατιωτικού νόμου στο νησί του Μιντανάο, μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να καταφέρει να νικήσει την κίνηση που δημιουργήθηκε μιμούμενη το Ισλαμικό Κράτος.

Η περιοχή, η οποία έχει ιστορικό με τοπικιστές ή μαρξιστές αντάρτες, τέθηκε υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου στις 23 Μαΐου αφού μέλη των οργανώσεων Μαούτε και Αμπού Σαγιάφ κατέλαβαν μέρος της πόλης Μαράουι, βυθίζοντας τις Φιλιππίνες στη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν προβάλλει μεγάλη αντίσταση με τις συρράξεις να βρίσκονται στην 57η μέρα τους. Στο μεταξύ, 413 τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους μαζί με 98 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας και 45 πολίτες.

Ο Ντουτέρτε θέλει με αυτή την παράταση να μπορέσει να δώσει στις δυνάμεις του το περιθώριο που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν τους ισλαμιστές, συνεχίζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Επίσης, η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, θα βοηθήσει στη γρηγορότερη ανοικοδόμηση της πόλης. Για αυτόν το σκοπό ο Ντουτέρτε έχει ορίσει προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση της πόλης 20 δισεκατομμύρια πέσο Φιλιππίνων, δηλαδή περίπου 395 εκατομμύρια δολάρια.

Να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο ζητά από το Κογκρέσο ο Ντουτέρτε