Νέο νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

0
54

Καπιτώλιο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου υπερψήφισε, με μεγάλη πλειοψηφία, την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που αναγκάζει τον πρόεδρο Τραμπ να χρειάζεται έγκριση για την οποιαδήποτε άρση κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 Ακόμη ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε το νομοσχέδιο θα φτάσει στο Οβάλ Γραφείο για να το εγκρίνει ο Τραμπ ή να ασκήσει βέτο στην απόφαση. Το νομοσχέδιο επίσης πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία αυτή την περίοδο είναι απασχολημένη με το νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας και ασφάλισης.

 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα υπογράψει τα νέα μέτρα. Στην περίπτωση που απορρίψει το νέο νομοσχέδιο υπάρχει πιθανότητα το Κογκρέσο να υπερβεί την αρνησικυρία του Τραμπ με ψηφοφορία, κάτι που θα δημιουργούσε παραπάνω προστριβές στην ήδη τεταμένη Αμερικανική πολιτική σκηνή. «Αν και ο πρόεδρος υποστηρίζει σκληρές κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας, του Ιράν και της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων και περιμένει το τελικό νομοθετικό πακέτο να φτάσει στο γραφείο του προέδρου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς.

 Το νομοσχέδιο έρχεται την ίδια περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται καθημερινό καταιγισμό από τους πάντες στην Ουάσινγκτον, με τα Μέσα Ενημέρωσης να υπερβάλλουν για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και αντιπροσώπους να πιέζουν για διερεύνηση των σχέσεων του, αλλά και ανθρώπων του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού κύκλου του Τραμπ. Μάλιστα, πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο που θέλει τον γιο του προέδρου να είχε συνομιλήσει με Ρωσίδα δικηγόρο με δεσμούς με το Κρεμλίνο και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που θα παρείχε ζημιογόνες πληροφορίες για την αντίπαλο του στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, κάτι που όμως δεν αποδεικνύει τίποτα από όσα προσάπτουν στον Τραπ.  

 Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους για το νέο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, έρχεται να προστεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλά κράτη-μέλη εξαρτούνται από την προμήθεια Ρωσικού αερίου. Κάτι που είχαν κατά νου οι Αμερικανοί πολιτικοί όταν παρασκεύασαν το νομοσχέδιο, καθώς προσπάθησαν να βάλουν ή να βγάλουν πράγματα από το νομοσχέδιο που θα ηρεμούσαν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Νέο νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ