Λονδίνο: Γεμάτη καρφιά και βίδες η βόμβα στο μετρό – Ανθρωποκυνηγητό για τους υπόπτους

0
69

Λονδίνο: Γεμάτη καρφιά και βίδες η βόμβα στο μετρό

Η βόμβα περιείχε το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Σε «κρίσιμο» από «σοβαρό» έχει σκαρφαλώσει το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Το επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

Οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών επισήμανε Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες» τόνισε η Μέι. Επιπλέον, περισσότεροι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι πολίτες θα δουν περισσότερους ένοπλους αστυνομικούς στο δημόσιο δίκτυο μεταφορών και στους δρόμους μας» διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Πρόκειται για ένα αναλογικό και χρήσιμο μέτρο που στοχεύει στο να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα των Αρχών».

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Η βόμβα περιείχε το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η βόμβα ήταν γεμάτη με καρφιά και βίδες, και φέρεται να περιείχε το TATP, ένα εκρηκτικό που είναι γνωστό ως «Μητέρα του Σατανά».

Σύμφωνα με τις Αρχές: «Τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν πολλά περισσότερα. Η βόμβα δεν λειτούργησε και δεν έριξε το κύριο φορτίο το οποίο θα είχε προκαλέσει σφαγή».

«Ήταν περισσότερο σαν τη βόμβα της Βοστώνης. Ήταν σχεδόν σαν μια συσκευή μαγειρέματος υπό πίεση», ανέφεραν οι Αρχές.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι επιβάτες περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.

«Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν», δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

«Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα…»

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: «Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός».

 

Λονδίνο: Γεμάτη καρφιά και βίδες η βόμβα στο μετρό – Ανθρωποκυνηγητό για τους υπόπτους