Καταστροφή 200 τρισεκατομμυρίων προκάλεσε το ευρώ

0
30

Εφημερίδα πρωτοσέλιδο

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ – H EΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ Τ. ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ

Εάν η Νομισματική Ένωση συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή οι απώλειες για την Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι καταστροφικές και θα φτάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των διακοσίων τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει στο βιβλίο του ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος αποδομεί στην κυριολεξία το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μοιραία την απόφαση για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων θεσμών. Στο βιβλίο του ο Στίγκλιτς αναφέρει ότι η Ευρωζώνη ήταν καταδικασμένη να καταρρεύσει ήδη από τη γέννησή της και ο μόνος τρόπος να διασωθεί, είναι να γίνουν άμεσα τεράστιες αλλαγές όσον αφορά το νόμισμά της.

Κατηγορεί επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανευθυνότητα, επισημαίνοντας ότι δεν κατάφεραν να κατανοήσουν τι σημαίνει Νομισματική Ένωση.

Η Ευρωζώνη δεν έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη σταθερότητα, γιατί το ευρώ λειτουργεί ως τροχοπέδη παράγοντας τοξικά προβλήματα, που οδηγούν την οικονομία στην καταστροφή.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ευέλικτου νομίσματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να εξάγουν περισσότερα και να εισάγουν λιγότερα, συμβάλλοντας στην επίτευξη του εμπορικού ισοζυγίου και στην πλήρη απασχόληση.

Οι θέσεις που διατυπώνει ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής των Οικονομικών, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία μαύρα σύννεφα σκιάζουν τον Ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μια βαθιά οικονομική ύφεση, ενώ το τραπεζικό σύστημα ακόμα και των θεωρούμενων αναπτυγμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία είναι έτοιμο να σκάσει αφού είναι φορτωμένο με τοξικά δάνεια και παράγωγα αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πυροδοτήσει και πολιτική κρίση, με δεδομένο ότι έκανε την αρχή να βγει από το φρενοκομείο της Μέρκελ, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις σε μια σειρά από χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εξόδου από την Ευρωζώνη με δεδομένο ότι η οικονομία της είναι καταδικασμένη στην κυριολεξία και η συνεχής ύφεση έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως τύχη, όσο παραμένει στην Ευρωζώνη, γιατί δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Μονίμως θα εισάγει περισσότερα αγαθά, θα εξάγει λιγότερα, ενώ εξαιτίας του νομίσματος θέτει σε κίνδυνο ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για τη χώρα μας.

Στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν το ευρώ ως ταμπού και δεν τολμούν να πουν στον κόσμο την αλήθεια.

Βέβαια οι επιχειρηματικές δυνάμεις, τουλάχιστον αυτές που έχουν απομείνει, άρχισαν να αμφισβητούν ευθέως το κοινό νόμισμα, γιατί βλέπουν ότι με το ευρώ θα καταρρεύσει ολοσχερώς η βιομηχανία και κάθε παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Μήπως τελικά θα πρέπει η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρχίσουν από τώρα με τους παραγωγικούς φορείς, ένα διάλογο για τα προβλήματα που προκαλεί το ευρώ αναζητώντας παράλληλα λύσεις ικανές να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη;

Γιατί οι συνταγές των μνημονίων χωρίς την ευελιξία ενός δικού μας νομίσματος το μόνο που παράγουν είναι ανέργους και εξαθλιωμένους.

Όταν σε λίγους μήνες θα εξαφανιστούν τα είκοσι δισεκατομμύρια που σήκωσαν οι πολίτες από τις τράπεζες και τα κρατούσαν στο στρώμα για τις ανάγκες τους, τότε η ασφυξία στην αγορά θα είναι ολοκληρωτική. Γι΄ αυτό καλύτερα είναι το πολιτικό μας σύστημα να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, παρά να ζητιανεύει μονίμως δάνεια από τους ξένους τοκογλύφους, τα οποία επιστρέφουν ολόκληρα στις Βρυξέλλες με ό,τι συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή για το λαό, την οικονομία και τη χώρα.

Οι διαπιστώσεις του παγκόσμιου φήμης βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου θα πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για μια αφύπνιση τώρα. Γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

Καταστροφή 200 τρισεκατομμυρίων προκάλεσε το ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here