Ινδία: Απόφαση- σταθμός για την προστασία των ανήλικων κοριτσιών

0
58

Οι σεξουαλικές σχέσεις με μια ανήλικη θα αντιμετωπίζονται ως βιασμός, ακόμα και για παντρεμένο ζευγάρι, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, βάζοντας τέλος στην μη τιμωρία συζύγων που προχωρούσαν σε τέτοιες πράξεις.

Η ηλικία σεξουαλικής ενηλικίωσης στην Ινδία είναι τα 18 χρόνια, το ίδιο και η νόμιμη ηλικία γάμου. Αυτό όμως, δεν εμποδίζει εκατομμύρια παιδιά να αναγκάζονται να παντρευτούν.

Η ινδική νομοθεσία για τον βιασμό δεν υφίσταται στα παντρεμένα ζευγάρια, γι’ αυτό, μέχρι τώρα οι σεξουαλικές σχέσεις με μία ανήλικη χωρίς την σύμφωνη γνώμη της δεν θεωρούνταν βιασμός μιας και το ζευγάρι είναι παντρεμένο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως, απεφάνθη ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία για τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η αστυνομία οφείλει να αντιμετωπίζει ως βιασμό τις καταγγελίες για σεξουαλική σχέση με μια ανήλικη χωρίς τη συναίνεσή της, ακόμη κι αν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι.

Ο δικηγόρος Βίκραμ Σριβάσταβα, που κατέθεσε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαιρέτισε την απόφαση στο όνομα της προστασίας των παιδιών.

Ο γάμος ανηλίκων δεν έχει απαγορευθεί ακόμη, τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, «γνωρίζουμε όλοι τον αριθμό των παιδιών που παντρεύονται προτού γίνουν 18 ετών».

Στην Ινδία πολλοί είναι οι γονείς που αναγκάζονται να παντρεύουν τα παιδιά τους για οικονομικούς κυρίως λόγους, αλλά και για να γλιτώσουν από το στίγμα που φέρουν οι οικογένειες τα παιδιά των οποίων έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει και μια ακόμη προσφυγή, η οποία αφορά τον βιασμό μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών. Η κυβέρνηση αντιτίθεται στην ποινικοποίησή του, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τον θεσμό του γάμου.

Ινδία: Απόφαση- σταθμός για την προστασία των ανήλικων κοριτσιών