Διορισμός ειδικού ανακριτή για τις σχέσεις Ρωσίας-Τραμπ

0
67

Μιούλερ

Η απόλυση του Κόμι δεν τερμάτισε την έρευνα για το ρόλο της Μόσχας στις εκλογές

Η απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δημιουργήσει ερωτήματα όσων αφορά το μέλλον της υπηρεσίας στην ερευνά της, για το αν υπήρχε ή όχι εμπλοκή της Ρωσίας στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και πιθανή συνεργασία της με το επιτελείο Τραμπ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου μέσω του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα, Ροντ Ρόσενσταϊν, ότι ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, Ρόμπερτ Μιούλλερ, διορίζεται ως ειδικός σύμβουλος και επικεφαλής μιας ανεξάρτητης έρευνας για τις σχέσεις Ρωσίας-Τραμπ και την εμπλοκή της πρώτης στις Αμερικανικές εκλογές.

Η έρευνα του FBI αναμένεται να συνεχιστεί, η απόλυση του Κόμι δεν τερμάτισε την έρευνα για το ρόλο της Μόσχας στις εκλογές. Οι επιτελείς του Κόμι, οι οποίοι είναι επικεφαλής στην έρευνα και πιθανότατα θα τη συνεχίσουν, σύμφωνα με νομικούς που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ακόμη κι αν ο Λευκός Οίκος αναζητεί τον αντικαταστάτη του Κόμι. Οι έρευνες του Κογκρέσου στο ίδιο θέμα θα συνεχίσουν επίσης, συγκεκριμένα οι επιτροπές πληροφοριών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και άλλες επιτροπές προοδεύουν στις έρευνές τους. Το Κογκρέσο θα μπορούσε μάλιστα να διορίσει ειδικό σύμβουλο, για να ερευνήσει ξεχωριστά την υπόθεση από τις επιτροπές ακόμη και μετά το διορισμού του Μιούλλερ, σύμφωνα με ειδικούς. Ο Μιούλλερ δεν έχει την εξουσία να απαιτήσει από το Κογκρέσο να σταματήσει τις ερευνές τους, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκληματολογικές έρευνες περιπλέκουν τα κοινοβουλευτικά πράγματα, οι οποίες περιπλοκές σύμφωνα με νομικούς είναι ολόιδιες με αυτές που έχουν δημιουργηθεί από την έρευνα του FBI.

Το πόστο του Μιούλλερ θα απολαμβάνει μεγάλη ευελιξία και ανεξαρτησία από την κυβέρνηση, καθώς ο μόνος που μπορεί να τον απολύσει είναι ο ίδιος που τον διόρισε, δηλαδή ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας και υπάρχει νομικό πλαίσια το οποίο απαγορεύει την άνευ όρων απόλυση ενός ειδικού ερευνητή και είναι ακόμη πιο δύσκολο να παυτεί σε μια τόσο ευαίσθητη πολιτικά κατάσταση.  

 

Διορισμός ειδικού ανακριτή για τις σχέσεις Ρωσίας-Τραμπ