Γαλλία: Πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών για τους Σοσιαλιστές

0
135

Στις κάλπες καλούνται σήμερα, Κυριακή, οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες.

Οι εκλογείς θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων. Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την αριστερά και να διεξάγει μια προεκλογική μάχη στην οποία κυριαρχούν οι υποψήφιοι της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του συντηρητικού υποψήφιου, Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Μεταξύ των υποψήφιων της αριστεράς, τρεις είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στην πρόθεση ψήφου: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος μπήκε στην κούρσα αφότου ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ακολουθεί ένας ακόμη πρώην υπουργός, ο Βενσέν Πεγιόν, η ομάδα του οποίου ελπίζει σε μια «έκπληξη» στις κάλπες.

Σημαντικός παράγοντας του πρώτου γύρου των προκριματικών θα είναι η συμμετοχή στη διαδικασία. Μόνο μια συνειδητή κινητοποίηση των ψηφοφόρων θα δώσει στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, που θα ανακηρυχθεί στις 29 Ιανουαρίου, αρκετή νομιμοποίοηση απέναντι στις δύο προσωπικότητες που έμειναν μακριά από τις προκριματικές: τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Και οι δύο συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στις δημόσιες εμφανίσεις τους και προς το παρόν εμφανίζονται στην τρίτη και την τέταρτη θέση στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό μια μικρή συμμετοχή στις προκριματικές θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είναι βαθιά διχασμένο, σύμφωνα με Γάλλους αρθογράφους.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν «1,8 με 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι», την ώρα που στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς συμμετείχαν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε έναν από τους δύο γύρους.

Συνολικά 7.530 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν σήμερα στη Γαλλία και η συμμετοχή θα κοστίζει ένα ευρώ.

Την Παρασκευή οι βασικοί υποψήφιοι συναντήθηκαν για μια τελευταία φορά με τους αριστερούς ψηφοφόρους. Ο 54χρονος Βαλς, που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον πρώην υπουργό Παιδείας, Χαμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.

«Η αριστερά κερδίζει όταν είναι αξιόπιστη, με προτάσεις που είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε ο Βαλς, ο οποίος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Δεκέμβριο φαινόταν να είναι το φαβορί, όμως πλέον έχει χάσει τη δυναμική του.

Από την άλλη ο Χαμόν χαίρει μιας ευνοϊκής δυναμικής στις δημοσκοπήσεις. Στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών μαζί με τον Χαμόν εμφανίζεται ο Μοντεμπούργκ, που έχει αυτοανακηρυθεί υποψήφιος «των εργαζόμενων» και του «made in France». Ο Μοντεμπούργκ συνέχισε να επικρίνει την Παρασκευή τον Ολάντ για τη λιτότητα και τις υποσχέσεις που δεν τήρησε αναφορικά με την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το «AFP», εκτός από τα τρία φαβορί και τον Πεγιόν, υποψήφιοι είναι επίσης η πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, Σιλβιά Πινέλ και δύο οικολόγοι: ο Φρανσουά ντε Ριγκί και ο Ζαν Λικ Μπεναμιά.

Γαλλία: Πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών για τους Σοσιαλιστές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here