Ατμοσφαιρική ρύπανση: αιτία θανάτου για χιλιάδες Ευρωπαίους

0
75

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα,  συνεχίζει να είναι η αιτία για περισσότερους από 500.000 πρόωρους θανάτους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια ελάχιστη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση του, ο διευθυντής της Υπηρεσίας που έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη, Χανς Μπρούινικ αναφέρει ότι:  «Είναι ενθαρρυντικό ότι παρατηρούμε πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως πόλεις, δίνουν το παράδειγμα και προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά ως περιβαλλοντική αιτία για τους πρόωρους θανάτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τους 520.400 πρόωρους θανάτους που καταγράφηκαν σε 41 ευρωπαϊκές χώρες το 2014 (από 550.000 το 2013), οι τέσσερις τους πέντε (428.000) συνδέονταν άμεσα με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία οφείλονται στην καύση των ορυκτών καυσίμων και θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις χώρες της ΕΕ, τα μικροσωματίδια ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (399.000 σε σύνολο 487.600).

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας -Καρμένου Βέλα- επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και να βοηθήσει τις χώρες-μέλη ώστε η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες τους να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα».

Ατμοσφαιρική ρύπανση: αιτία θανάτου για χιλιάδες Ευρωπαίους