Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις με τη Β. Κορέα

0
53

Φεντερίκα Μογκερίνι

Εκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 

Οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες. Η Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

«Μετά τις συνομιλίες της στη Μανίλα, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN (…) η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν τα πιθανά επόμενα βήματα στην κατάσταση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ την προηγούμενη εβδομάδα. Η Β. Κορέα απείλησε με αντίποινα τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε διαδοχικές «πολεμικές» δηλώσεις.

Αρχικά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τους Αμερικανούς ή συμμάχους τους. Ανταπαντώντας, η Πιονγκγιάνγκ δημοσιοποίησε ένα σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Νωρίτερα απόψε, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

 

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις με τη Β. Κορέα