Ακατάσχετο λογαριασμό και ρύθμιση 100 δόσεων ζητά η ΕΣΕΕ

0
43

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                                        

 Στα είκοσι προαπαιτούμενα για τους δανειστές, βάλτε και δύο για την επιβίωση των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να πληρώσουν αυτά που οφείλουν αντί να χρεοκοπήσουν, ζητούν οι μικρομεσαίοι, καθώς κόντρα στις ασφυκτικές πιέσεις της ελληνικής αγοράς, ο μικρομεσαίος ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεων του, αλλά να του δοθεί η 2η ευκαιρία για να το παλέψει.

Σε επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εκφράζει την μεγάλη ανησυχία της αγοράς και τεκμηριώνει την ανάγκη θέσπισης του επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού και εισαγωγής μίας βελτιωμένης έκδοσης και λειτουργίας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Όπως τονίζεται από την Συνομοσπονδία, «ενόψει της επικείμενης «επιδρομής» στους τραπεζικούς  λογαριασμούς στη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου του 2016 (…) Εκφράζουμε το φόβο μας, ότι στην προσπάθεια εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων ως μέσο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, αφού θα απολεσθούν οριστικά απαιτήσεις από ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές, εξαιτίας της χρεοκοπίας ακόμα περισσότερων μικρών και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων».

Το αίτημα της αγοράς αφορά τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του ακατάσχετου «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, ενώ το δεύτερο μια βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Δυστυχώς, οι θεσμοί προβάλλουν ατεκμηρίωτες και ανυπόστατες δικαιολογίες, ενώ δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την αυστηρά τιμωρητική στάση τους, ώστε να αντιληφθούν την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής τους. Με τις προτάσεις μας ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε το γεγονός, ότι ο Έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεων του, αλλά να του δοθεί η 2η ευκαιρία για να το παλέψει», δήλωσε σχετικά ο Προεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, για να προσθέσει, πως «οι δανειστές εάν πράγματι δεν θέλουν να βγάλουν από τα πόδια τους τους μικρούς και να εξαγοράσουν μέσω Τραπεζών τις μεγάλες επιχειρήσεις, οφείλουν να αποδεχθούν, ότι στα 20 δικά τους προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και οι  Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα σε 2 προαπαιτούμενα για να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, αντί να χρεοκοπήσουν».

Στην επιστολή τονίζεται πως αν και είναι κατανοητό ότι ο στόχος σας για ανεύρεση 5 δις ευρώ έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από πλειστηριασμούς ακινήτων και από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, συνιστά υποχρέωση στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου. Άλλωστε, στο τεχνικό κείμενο προβλέπεται η είσπραξη 1,73 δις ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και άλλων 2,05 δις ευρώ έως το Δεκέμβριο, ενώ από τις νέες οφειλές είναι δεσμευτική υποχρέωση η είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο του 2016. Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους και με δεδομένο τη μεικτή εικόνα απόκλισης των καθαρών εσόδων  κατά 6%, έναντι των τεθέντων στόχων στη διάρκεια του Ιουλίου, ενέχουν τον κίνδυνο να εντατικοποιηθούν το τελευταίο τετράμηνο και δη κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης.

Όμως τα αποτελέσματα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, είναι ανεπαρκή, παρά τα χιλιάδες κατασχετήρια καθώς όπως εξηγείται στην επιστολή, «οι κατασχέσεις μπορεί να αυξήθηκαν κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 ανέρχεται στα 530 ευρώ ανά λογαριασμό. Αναλυτικότερα, από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρευσε στα ταμεία της Εφορίας, προσεγγίζει μετά βίας τα 80 εκ. ευρώ, από τα συνολικά 92 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ».

Επίσης, ανησυχητικό προβληματισμό, προκαλεί στην Συνομοσπονδία, το γεγονός πως πλέον δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίων μέσα από το Μητρώο Καταθέσεων. «Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο αποκτά πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, σας δίνει τη δυνατότητα θεσμοθέτησης του «ακατάσχετου» λογαριασμού της επιχείρησης, αλλά με «δεσμευμένα» ποσά για συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά Ταμεία».

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ:

• Παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο – Ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών).

• Σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών.

• Καθορισμός ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Τέλος, από την συνομοσπονδία επισημαίνεται πως δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει και να εισπράξει αυτά που του οφείλονται, αλλά έχει επανειλημμένως ζητήσει τη δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεών του με τις οφειλές απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 δις ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ.  Αναφορικά, μάλιστα, με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους, με το νέο σχέδιο «Κωδικός 24 ώρες» βάζοντας στο στόχαστρο 1,8 εκ. ΑΦΜ, με ενδείξεις φοροδιαφυγής από όλες τις ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, το μόνο που σας ζητά και επιδιώκει η ΕΣΕΕ, είναι οι έλεγχοι να έχουν το χαρακτήρα συμμόρφωσης και όχι εξόντωσης, προκειμένου να αυξηθούν αποτελεσματικά τα έσοδα και όχι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Η μόνιμη «πληγή» του παρεμπορίου

Στο μεγάλο θέμα της δίωξης του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου και αντί να συγκροτηθεί ένα νέο κεντρικό συντονιστικό όργανο, η ΕΣΕΕ επικροτεί την ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής, στην εμπειρία του ΣΔΟΕ. «Το ύψος της «αιμορραγίας» του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, από τη μόνιμη «πληγή» του παρεμπορίου απαιτεί συνέπεια και συνέχεια ελέγχων και στα τρία στάδια, δηλαδή τις πύλες εισόδου, τη διανομή στο εσωτερικό και την πώληση στο πεζοδρόμιο, που στερούν καθημερινά, αναγκαίες εισπράξεις από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου και αντίστοιχα απαραίτητα έσοδα στο Δημόσιο».

Ακατάσχετο λογαριασμό και ρύθμιση 100 δόσεων ζητά η ΕΣΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here